Pizza ze szpinakiem i grzybami

Jeśli lubisz pizze z pieczarkami, ale dodałbyś do niej jeszcze jakiś składnik, to mamy dla Ciebie świetną propozycję, oto nasza pizza z grzybami i szpinakiem.

5.0 from 1 reviews
Pizza ze szpinakiem i grzybami
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
Składniki
Ciasto
  • 30 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki
  • 100 g grzybów świeżych lub mrożonych
  • 50 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula (posiekana)
  • 1 szklanka drobno utartego parmezanu
Przygotowanie
  1. Do głębokiego naczynia wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki.
  2. Po dodaniu wszystkiego dokładnie mieszamy, a później odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Następnie do naczynia wsypujemy resztę mąki, sól i oliwę z oliwek, wlewamy resztę ciepłej wody i mieszamy na jednolitą i elastyczną masę.
  4. Odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce aby jego objętość się podwoiła.
  5. Następnie pokrojone grzyby wkładamy na patelnie razem z oliwą z oliwek solą, pieprzem i czosnkiem.
  6. Smażymy na małym ogniu po dwóch minutach dokładamy szpinak, chwilę smażymy, mieszając.
  7. Gdy ciasto będzie już gotowe wykładamy je i rozwałkowujemy po czym kładziemy na blasze posmarowanej oliwą.
  8. Na ciasto układamy plasterki mozzarelli oraz grzyby ze szpinakiem. Dodajemy cebulę, a na koniec posypujemy parmezanem.
  9. Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  10. pizza ze szpinakiem

 



Podziel się przepisem ze znajomymi:

2 komentarzy “Pizza ze szpinakiem i grzybami

  1. martina stosel

    No nie ble 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

E-mail

Oceń ten przepis: