Pizza z szynką i salami

Lubisz pizze z szynką, a nie szczególnie przepadasz za warzywami? Oto pizza dla Ciebie połączenie szynki z salami.

Pizza z szynką i salami
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
Składniki
Ciasto
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ⅔ szklanka ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
  • 10 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 mała cebula (posiekana)
  • 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki (opcjonalnie)
  • 20 dag pokrojonej szynki
  • 10 dag pokrojonego salami
  • 1 szklanka utartego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia
Przygotowanie
  1. Do głębokiego naczynia wkładamy pokruszone drożdże, cukier, wlewamy ⅓ szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki
  2. Składniki mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Następnie dodajemy resztę mąki, sól i oliwę z oliwek.
  4. Wlewamy resztę ciepłej wody, mieszamy składniki, aż powstanie jednolita i elastyczna masa.
  5. Wyrobioną pizze odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
  6. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wysmarowaną olejem.
  7. Na cieście rozkładamy plasterki oliwek, posypujemy oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy cebulę, plasterki mozzarelli, pokrojoną na kawałki szynkę i salami.
  8. Posypujemy parmezanem i odstawiamy na 30 minut.
  9. Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu pizzę możemy przybrać bazylią.
  10. pizza z salami i szynką

 



Podziel się przepisem ze znajomymi:

12 komentarzy “Pizza z szynką i salami

  1. Dominika Kalinowska

    fajne!

  2. józek

    Czy to cienkie ciasto czy puszyste

  3. Dawid

    bardzo fajny przepis

  4. rudi

    wygląda ciekawie… muszę wypróbować 😀 jaką wędlinkę polecacie?

    • natalia

      barco fajny pszepis

  5. miszcz

    Ja zrobiłem z tylko z szynką Kani bez salami i też wyszło świetnie. Ale mam ochotę żeby znów zrobić taką pizze więc tym razem będzie również z salami.

  6. kasia147

    Wiem, że jest już dużo mięsa ale dodałabym jeszcze kabanoski, najlepiej smakowe- Maestro ;D

  7. szik

    Super 😀 ja dodałam jeszcze kiełbasy krakowskiej od kani 🙂 bo narzekali ze za mało mięsa 😛

  8. patrycja

    bardzo fajny przepis

  9. Ania

    Super przepis polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

E-mail

Oceń ten przepis: