Pizza warzywna

Idealna pizza dla wegetarian. Pizza warzywna to świetna propozycja na obiad dla rodziny albo jako poczęstunek dla gości.


Pizza warzywna
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
Składniki
  • mąka 30 dag
  • drożdże suszone, ½ opakowanie
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pomidory przetarte, 15 dag
  • śmietana 150 ml
  • bazylia posiekana, 2 łyżki
  • zielona papryka
  • ananas ½ puszki
  • kukurydza ½ puszki
  • pomidory 2
  • czerwona cebula
  • ser żółty 15 dag
  • olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać ¼ litra letniej wody, oliwę oraz 2 łyżeczki soli.
  2. Wyrabiać do chwili aż powstanie elastyczne ciasto, po czym rozciągnąć je na płasko na posmarowanej olejem blasze.
  3. Przetarte pomidory dokładnie wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
  4. Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kostkę.
  5. Kukurydzę i ananasa osączyć na sitku.
  6. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  7. Sos pomidorowy rozsmarować na cieście, rozłożyć na tym warzywa.
  8. Ser żółty drobno zetrzeć.
  9. Pizzę posypać serem.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200 °C.

 



Podziel się przepisem ze znajomymi:

1 komentarz “Pizza warzywna

  1. Olcia

    bardzo smakowita i kolorowa..idealna dla dzieci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

E-mail

Oceń ten przepis: