Pizza pepperoni

pizza pepperoniPrzepis na pizzę pepperoni z dodatkiem pomidora, papryki, ananasa i pieczarek. Pizzę pepperoni można podawać tylko z salami bądź z dodatkiem warzyw.  Smacznego!

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 350 dag mąki
  • 25 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • pomidor
  • salami
  • mała cebula
  • papryczki pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy
  • papryka
  • 5 pieczarek
  • ananas
  • ser żółty około 200 gram
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej

Przygotowanie:

  • Drożdże pokruszyć i rozmieszać z wodą.
  • Dodać cukier i trochę mąki.
  • W głębokim naczyniu wymieszać resztę mąki z solą.
  • Rozczyn dodać do mąki i wlać łyżkę oleju.
  • Wyrobić na gładką masę.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce.
  • Cebulę pokroić na cienkie plasterki i zeszklić.
  • Czosnek drobno posiekać.
  • Salami, pomidora i pieczarki pokroić w plastry.
  • Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
  • Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blachę posmarowaną olejem.
  • Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
  • Posypać przyprawami oraz czosnkiem i cebulą.
  • Następnie nałożyć salami, pomidora, ananasa, pieczarki i pepperoni.
  • Całość posypać serem żółtym.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około pół godziny.


Podziel się wpisem ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.