Pizza mozzarella

Pizza mozzarella z dodatkiem kurczaka, papryki i mozzarelli. Pizzę  przygotowujemy bardzo szybko, jest to danie, w sam raz dla niespodziewanych gości.


5.0 from 1 reviews
Pizza mozzarella
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
Składniki
Ciasto
  • 330 g mąki pszenno-żytniej
  • 20 g drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki
  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 4 papryki
  • 125 g sera mozzarella
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • bazylia
  • oregano
Przygotowanie
  1. Rozkruszyć drożdże.
  2. Do drożdży dodać mąkę, sól i cukier.
  3. Składniki zalać ciepłą wodą i wyrobić je na ciasto.
  4. Gdy z ciasta uzyskamy masę należy dodać oliwę.
  5. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  6. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę po czym smażymy z przyprawą do kurczaka i cebulą oraz czosnkiem.
  7. Paprykę pokroić w kostkę.
  8. Ciasto wałkować na placek o grubości około 5 mm.
  9. Wyłożyć na blachę i posmarować je koncentratem pomidorowym.
  10. Następnie obsypać bazylią, oregano oraz mozzarellą.
  11. Na wierzch dodać paprykę.
  12. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  13. pizza mozzarella



Podziel się przepisem ze znajomymi:

9 komentarzy “Pizza mozzarella

  1. Halina

    Ciasto dobre a składniki dodałam swoje i wyszło pycha 🙂

  2. Oliwka Mastela

    Mam nadzieję że mi wyjdzie bo mam 12 lat!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

E-mail

Oceń ten przepis: