Pizza hawajska

pizza hawajska
Pizza hawajska to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią pizze na słodko lub dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją tradycyjną pizzę.

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • sos pomidorowy
  • pół puszki ananasa
  • 200 g szynki
  • 500 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Do niewielkiego naczynia wkładamy pokruszone drożdże i mieszamy je z małą ilością wody, odrobiną cukru i 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie do głębokiego naczynia wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy sól i wlewamy drożdże.

Po dodaniu wszystkich składników zaczynamy je zagniatać, a w między czasie dodajemy do ciasta wodę, tak aby masa była gęsta i jednolita.  Gdy będzie gotowe odkładamy je na ok. dwie godziny. Po czym wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Następnie wykładamy pizzę na blasze posmarowanej olejem. Placek smarujemy pomidorowym sosem, kładziemy pokrojoną szynkę i posypujemy serem, a na wierzch układamy pokrojonego w kostkę ananasa.

Pizzę należy piec 20 minut w temperaturze 250 stopni.



Podziel się wpisem ze znajomymi: