Pizza grecka (z serem feta i oliwkami)

Macie ochotę na pizzę? Nie ma nic prostszego. Wystarczy trochę mąki, drożdży i sera. Resztę moż-
na skomponować z dowolnych składników. U mnie akurat znalazł się w lodówce niewykorzystany
w całości ser feta i oliwki. Powstała więc pyszna pizza grecka, która zachwyciła nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Z podanego przepisu wychodzi pizza na cienkim cieście o średnicy około 32 cm.

Pizza grecka (z serem feta i oliwkami)
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
pizza grecka
Składniki
Rozczyn
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki mleka
  • ⅓ łyżeczka cukru
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej (można też użyć mąki na pizzę włoską lub do ciasta drożdżowego)
Ciasto
  • 150 g mąki chlebowej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy
  • 100 g pasty pomidorowej (użyłam z kartonu)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, suszony tymianek
Dodatki
  • 1 pomidor
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 100 g sera feta
  • 100 g sera mozzarella
Przygotowanie
Przygotowanie rozczynu
  1. Drożdże włożyć do miseczki, dodać wodę, mleko i cukier.
  2. Rozgnieść drożdże, wymieszać, aby całkowicie się rozpuściły. Do tego dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  3. Odstawić na 15 minut. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać składniki na ciasto.
Przygotowanie ciasta
  1. Mąkę przesiać do miski.
  2. Dodać pozostałe produkty, dobrze wyrobić.
  3. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub lekko podsypać mąką.
  4. Ciasto powinno odchodzić od ręki, być elastyczne i gładkie.
  5. Następnie odłożyć je do miski, aby urosło. Przykryć ściereczką.
  6. W tym czasie należy przygotować sos pomidorowy
Przygotowanie sosu pomidorowego
  1. Pastę przełożyć do garnka. Podgrzać.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw.
  3. Gotować przez 15 minut na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie odstawić i ostudzić.
  5. Sos posłuży do posmarowania ciasta drożdżowego.
Formujemy pizze
  1. Ciasto rozwałkować, uformować troszkę wyższe brzegi. N
  2. rozwałkowane ciasto na pizze
  3. Następnie całość posmarować sosem pomidorowym.
  4. Na to wysypać tarty ser mozzarella (zostawić ze dwie łyżki na później) oraz położyć pokrojone w plasterki pomidory, kostki sera feta oraz pokrojone w plasterki oliwki.
  5. Następnie posypać pizzę resztą tartej mozzarelli.
  6. pizza grecka przed pieczeniem
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C, aż pizza zarumieni się na brzegach.
  9. Wyłożyć upieczoną pizzę na duży talerz, pokroić w trójkąty.
  10. pizza grecka na talerzu
  11. Smacznego!

 



Podziel się przepisem ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

E-mail

Oceń ten przepis: