Domowa pizza z tuńczykiem

Domowa pizza z tuńczykiem zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Potrzeba do niej naprawdę niewiele. A tuńczyk i pomidory na kruchym drożdżowym spodzie będą smakować wyśmienicie.

Z podanego przepisu wychodzi pizza na cienkim cieście o średnicy około 32 cm.

 

Domowa pizza z tunczykiem
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
Składniki
Rozczyn
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki mleka
  • ⅓ łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej (można też użyć mąki na pizzę włoską lub do ciasta drożdżowego)
Ciasto
  • 150 g mąki chlebowej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy
  • 100 g pasty pomidorowej (użyłam z kartonu)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
Składniki do ułożenia na cieście
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek
  • 1-2 pomidory 100 g tartego sera mozzarella
Przygotowanie
Rozczyn
  1. Na początek należy przygotować rozczyn.
  2. Rozpuścić dobrze drożdże z wodą, mlekiem, cukrem i dodać łyżkę mąki pszennej chlebowej.
  3. Drożdże włożyć do miseczki, dodać wodę, mleko i cukier.
  4. Rozgnieść drożdże, wymieszać, aby całkowicie się rozpuściły.
  5. Do tego dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  6. Odstawić na 15 minut.
  7. W tym czasie przygotować następne składniki.
Ciasto
  1. Mąkę przesiać do miski.
  2. Dodać pozostałe produkty, dobrze wyrobić.
  3. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub lekko podsypać mąką.
  4. Ciasto powinno odchodzić od ręki, być elastyczne i gładkie.
  5. Następnie odłożyć je do miski, aby urosło.
  6. Przykryć ściereczką.
  7. W tym czasie należy przygotować sos pomidorowy.
Sos pomidorowy
  1. Pastę przełożyć do garnka. Podgrzać.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw.
  3. Gotować przez 15 minut na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie odstawić i ostudzić. Sos posłuży do posmarowania ciasta drożdżowego.
  5. Ciasto rozwałkować, uformować troszkę wyższe brzegi, a następnie całość posmarować sosem pomidorowym.
  6. Na to wysypać tarty ser mozzarella (zostawić ze dwie łyżki na później) oraz położyć pokrojone w plasterki pomidory i tuńczyka.
  7. Następnie posypać pizzę resztą tartej mozzarelli.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C, aż pizza zarumieni się na brzegach.
  10. Wyłożyć upieczoną pizzę na duży talerz, pokroić w trójkąty.

 



Podziel się przepisem ze znajomymi:

2 komentarzy “Domowa pizza z tuńczykiem

  1. KassiaW

    Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Mam juz dobry plan na chudniecie, wszyscy ktorzy sa chetni proponuje zaczac od wipisania w google – xxally radzi jak szybko schudnac

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

E-mail

Oceń ten przepis: