Domowa pizza „prosciutto” plus

Najlepsza jest domowa pizza na kruchym, cienkim spodzie. Kupna nie ma z nią najmniejszych szans. Tym bardziej, że na wierzch możemy położyć to, co najbardziej lubimy, w dodatku w dowolnej ilości.


5.0 from 5 reviews
Domowa pizza „prosciutto” plus
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
Z podanego przepisu wychodzi pizza na cienkim cieście o średnicy około 32 cm.
Składniki
Rozczyn
  • ¼ szklanki wody,
  • 2 łyżki mleka,
  • ⅓ łyżeczki cukru,
  • 15 g drożdży,
  • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej (można też użyć mąki na pizzę włoską lub do ciasta drożdżowego)
Ciasto
  • 150 g mąki chlebowej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy
  • 100 g pasty pomidorowej (z kartonu)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, suszony tymianek
Składniki do ułożenia na cieście:
  • 2-3 pieczarki
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • 3-4 plastry dowolnej szynki
  • 3 łyżki kukurydzy
Przygotowanie
Rozczyn
  1. Na początek należy przygotować rozczyn. Należy pamiętać o tym, aby dobrze rozpuścić drożdże.
  2. Drożdże włożyć do miseczki, dodać wodę, mleko i cukier.
  3. Rozgnieść drożdże, wymieszać, aby całkowicie się rozpuściły.
  4. Do tego dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Ciasto
  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe produkty, dobrze wyrobić. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub lekko podsypać mąką. Ciasto powinno odchodzić od ręki, być elastyczne i gładkie.
  2. Następnie odłożyć je do miski, aby urosło.ciasto na pizze
  3. Przykryć ściereczką.
Sos pomidorowy
  1. Pastę przełożyć do garnka. Podgrzać.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw.
  3. Gotować przez 15 minut na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie odstawić i ostudzić.
  5. Sos posłuży do posmarowania ciasta drożdżowego.
Formowanie pizzy
  1. Ciasto rozwałkować, uformować troszkę wyższe brzegi, a następnie całość posmarować sosem pomidorowym.
  2. Na to wysypać tarty ser mozzarella (zostawić ze dwie łyżki na później) oraz położyć
  3. pokrojone w plasterki pieczarki (można je lekko
  4. posolić).
  5. Plastry szynki pociąć w paseczki i ułożyć na pieczarkach. Na to rozłożyć 3 łyżki kukurydzy i resztą tartej mozzarelli.
  6. domowa pizza proscciutto plus
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C, aż pizza zarumieni się na brzegach.
  9. Wyłożyć upieczoną pizzę na duży talerz, pokroić w trójkąty.
  10. Smacznego!
  11. gotowa pizza proscciutto

 



Podziel się przepisem ze znajomymi:

8 komentarzy “Domowa pizza „prosciutto” plus

  1. Konczi

    Któż nie lubi domowej pizzy ? 🙂 osobiście nie znam nikogo takiego … pyszna !

  2. Ala

    Ja lubie pizze i na pewno zrobie 🙂

  3. Ola

    Też lubię taką pizzę, jutro wieczorem wypróbuję.

  4. janek

    Znam kolesia, który nie lubi pizzy. Niech po prosty żałuje. Pizza domowa jest najlepsza.(good) Pozdrawiam.

  5. hfygyjhbgf

    kocham pizze <3 <3

  6. Duży Dawid

    Masz racje 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

E-mail

Oceń ten przepis: